onsdag 22 augusti 2007

Harry Potter i Irak

"USA håller barn som fångar i läger"
Rubriken och artikeln som jag läste i Metro på väg till jobbet igår (Metro, 2007-08-21) var en påminnelse snarare än en shock. Den Amerikanska ockupationen av Irak är halvvägs inne på fjärde året och konsekvenserna på det irakiska samhället och befolkningen är ofattbara. Nu ska barnen omskolas efter att ha frihetsberövats. De brandgula träningskläderna som barnen i 10-17 års åldern får bära på "skolan" försäkrar likheten till de frihetsberövade på Guantánamobasen på Kuba. Barnens rättigheter är borttagna, men vad bryr den amerikanska regimen sig om det, de har inte undertecknat barnkonventionen.

Harry Potter på arabiska
Artikelns mest ironiska inslag är omnämnandet av resurserna på skolan: "Skolan de nu tvingas gå i är välförsedd med skolbänkar, dvd, Harry Potter på arabiska och varma luncher". Vilken ironi att barnen får läsa Harry Potter på skolan! För visst är detta vansinne slående likt Hogwarts belägring av Death Eaters under Voldemorts styre i sista boken. "Amerikanska soldater i solglasögon övervakar lektionerna, beväpnade med pepparsprej." Hela upplägget med omskolning för också mina tankar direkt till den omskolningsplan med ständigt nya regler och förbud som slogs fast under Dolores Umbridge's marionettfigursliknande installation på skolan i Harry Potter and the Order of the Phoenix.

För att fortsätta liknelsen så innebär det då att den amerikanska ockupationen utgör Voldemorts (Bush?!) armé och att det som dessa ungdomar gjort sig skyldiga till är att underminera ockupationen - något som Umbridge var väldigt noga med att bestraffa hårt och motverka genom att skapa ett belönings- och värvningssystem för tjallare (Inquisitorial Squad).

Motstånd och Dumbledore's Army
Har omskolning någonsin fungerat? Kommer den amerikanska ockupationen lyckas omvända irakiska ungdomar som sett sina familjemedlemmar dödas? Är vaktande soldater beväpnade med pepparsprej det bästa sättet att skapa en trygg lärandemiljö? Jag skulle tro att detta snarare bidrar till att stärka motståndet bland en hel del mot detta förtryck. Om det finns någon enande kraft eller ledarskap i stil med Dumbledore's Army så hoppas jag att denna vänder sig mot den eskalerande våldsspiralen på båda sidor - såväl ockupationen som andra stridande fraktioner.

"På tecknignslektionerna ritar eleverna irakiska flaggor med appeller som 'Alla irakier enade, sunni och shiiter tillsammans' och 'Ja till demokrati, ja till frihet'." Det låter som att de har budskapet klart för sig. Det återstår att se hur ungdomarnas egna metoder på insidan och draghjälpen från omvärlden på utsidan påverkar utvecklingen i kampen för frihet och demokrati för dessa ungdomar i synnerhet och för den irakiska befolkningen i allmänhet. Säkerligen kan de hitta styrka och inspiration hos Harry Potter, men jag är inte så säker på att det får önskad effekt för den amerikanska regimen.

/oo

Inga kommentarer: